Czerwiec 2025 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Mimo kapryśnej pogody w czwartek 25 października 2018 przez całe popołudnie nad cieszyńskim Rynkiem unosił się zapach placków ziemniaczanych, smażonych przez podopiecznych Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Cieszynie. Dla nich kulinarne wydarzenie jest świetną okazją do zaprezentowania mieszkańcom naszego regionu swoich umiejętności i samodzielności, mimo pewnych ograniczeń.
170 kg ziemniaków, 8 kg cebuli i 40 kg wyrzosków, przygotowanie z takiej ilości produktów tak wyśmienitej potrawy było dla członków Koła i podopiecznych nie lada wyzwaniem. Cykliczna akcja „My som stela, zimnioków momy wiela” już na stałe wpisała się w jesienny kalendarz wydarzeń kulinarnych w naszym mieście. Przyciąga nie tylko smakoszy ziemniaczanej potrawy, ale przede wszystkim tych, który chcą wesprzeć budowę Centrum Kształcenia i Wymiany Doświadczeń „Ekozofia Niepełnosprawnych”. Tegoroczna akcja pozwoliła zebrać 4379,91 zł.