Maj 2025 | ||||||
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | |||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Równo o godzinie dwunastej, w przytulnych wnętrzach Cafe Muzeum, odbyła się druga edycja konkursu na najlepszy kreplik Księstwa Cieszyńskiego. Chociaż mowa o zwykłym kulistym cieście drożdżowym z nadzieniem, w ten dzień rozpala on wyjątkowe emocje. Wiadomo – co kreplik, to nieco inna, nierzadko bardzo strzeżona, receptura. Dlatego zacne grono jurorów w składzie: Marian Dembiniok (dyrektor Muzeum Śląska Cieszyńskiego), Teresa Wałga (dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej), „Chwytak” (cieszyński producent muzyczny) pod dowództwem przewodniczącego Michała Bałazego (kucharz, vloger, Ambasador Kulinarny Polski) miało wyjątkowo trudne zadanie. Mowa nie tylko o wyborze tego najlepszego z najlepszych, lecz również skonsumowaniu trzynastu kreplików, biorących udział w konkursie.
Poziom konkursu był bardzo wysoki, co dobrze świadczy o cukiernikach w Księstwie Cieszyńskim. Jurorzy oceniali wygląd, smak oraz zapach ciastka. Najlepszym z najlepszych został wybrany kreplik ze Strumienia (cukiernia „Olanda”), który można dostać w Cafe Muzeum. Drugie miejsce zdobyła Piekarnia Zebrzydowice, na podium znalazł się również kreplik z Czeskiego Cieszyna, serwowany przez Pekastv Sikora. Zwyciężyły krepliki o bardziej tradycyjnych i klasycznych smakach.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!