Historia i tradycja » Cieszyńskie naj... »
Największe źródło dochodu
cieszyńskich mieszczan i miasta jako całości przez wieki stanowiła produkcja i sprzedaż alkoholu, przede wszystkim piwa i wina. W 2 poł. XV w. mieszczanie uzyskali od cieszyńskich książąt prawo wyłączności obrotu tymi trunkami na terenie miasta i sąsiednich wsi w obrębie jednej mili. Prawa te przysługiwały jedynie właścicielom uprzywilejowanych tzw. wielkomieszczańskich domów. Największe zyski przynosiła sprzedaż wina sprowadzanego przede wszystkim z Węgier i Moraw. W 1573 r. w zamian za kapitał na pokrycie długów miejskich władze Cieszyna odstąpiły prawo sprzedaży wina bractwu winnemu, (110 osób, które wykupiły tzw. listy winne). W XVIII w. najbardziej popularnym trunkiem stały się tzw. Roso lisy, wysokoprocentowe likiery produkowane na bazie owoców róży. W XIX i XX w. w Cieszynie firma Maurycego Fasala produkowała słynną „fasalówkę”.