Cieszyński konkurs pieczenia strudla
2018-09-23 16:00 - 2018-09-23 17:00
Podobno był jednym zulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa. Wciąż nie brakuje miłośników strudla, także tych, którzy przygotowują go według tradycyjnych receptur.Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są itacy, którzy serwują strudle zserem lub makiem. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych wkategorii:Wyroby piekarnicze icukiernicze. Miłośnicy kuchni regionalnej mogą zmierzyć się wkonkursie, który organizuje Zamek Cieszyn podczas XVIII Skarbów zcieszyńskiej trówły. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 23 września o godz. 16.00 na zamkowym dziedzińcu. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowego Punktu Informacji Turystycznej do godz. 14.00.
Informacje
Miejscowość
|
Cieszyn
|
Miejsce
|
Zamek Cieszyn, ul. Zamkowa 3
|
Organizator
|
Zamek Cieszyn
|
WWW
|
www.zamekcieszyn.pl
|
Cena
|
wstęp wolny
|