książka kucharska Stanisława Czernieckiego
Compendium ferculorum z 1682 r.
Kasza
Rafaello
Book&cook
2016-09-24 14:00 - 2016-09-24 16:00
Podczas wydarzenia będziemy uczestniczyć słuchać smacznych fragmentów najstarszej polskiej książki kucharskiej Stanisława Czernieckiego Compendium ferculorum z 1682 r., czytanych przez aktorkę Sceny Polskiej Teatru w Czeskim Cieszynie Annę Paprzycę i poznawać tajniki kuchni staropolskiej podczas prelekcji o dawnych książkach kucharskich oraz oglądać specjalnie przygotowane na ekspozycji książki kucharskie ze zbiorów Książnicy.
Uczestnicy wydarzenia pod kierunkiem entuzjastek zdrowego żywienia z Kaszosfery przygotują potrawy inspirowane najstarszą książką kucharską. Wydarzenie będzie częścią corocznego cieszyńskiego święta Skarby z cieszyńskiej trówły, które odbywa się w dniach 23-25 września 2016 r.
KASZOSFERA - przeprowadzi warsztaty kulinarne zdrowego odżywiania z kaszą w roli głównej.
Czy kuchnia staropolska może być inspiracją dla współczesnych trendów zdrowego odżywiania? Podczas literacko – kulinarnego wydarzenia Book&cook spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie tworząc zdrowe praliny z zaskakujących składników, nie tak całkiem obcych kuchni naszych przodków. W programie: Praliny z fasoli, rafaello z kaszy jaglanej, praliny figowe.
Liczba miejsc ograniczona.
Informacje
Miejscowość
|
Cieszyn
|
Miejsce
|
Książnica Cieszyńska, ul. Mennicza 46
|
Organizator
|
Książnica Cieszyńska, Stowarzyszenie Klub Kobiet Kreatywnych, Kaszosfera
|
WWW
|
www.kc-cieszyn.pl
|
Cena
|
BEZPŁATNE
|
Uwagi
|
Wstęp bezpłatny, obowiązują zapisy.
|