Plakat wydarzenia
250-lecie uprawy ziemniaka na Śląsku Cieszyńskim
2015-10-08 17:00 - 2015-10-08
Wedlug badaczy król Jan III Sobieski przywiózł ziemniaki do Polski z wyprawy wiedeńskiej w 1683 roku, jednakże za bardziej prawdopobny czas ich rozpowszechniania uważa się koniec XVIII wieku.
Program:
1. Przywitanie słuchaczy
2. Wykład Karola Węglarzego
Mimo wielu przeciwników ich uprawy, podnoszących, że zubożają glebę i mają zły wpływ na zdrowie ludzi, głód okazał się tym czynnikiem, który pokonał wszystkie przeszkody. Najpierw trafiły na stoły pańskie, by następnie z niewielkim opóźnieniem trafić pod strzechy i na stoły „zagrodników”. Przechodząc do nazewnictwa zaskakujący jest fakt, że chyba żadna roślina uprawna nie miała w Polsce tylu nazw literackich i gwarowych co ziemniaki: tartofle, kartofle, pyry, grule, rzepy, bulwy i inne.
W czasach obecnych w Polsce uprawia ziemniaka zajmuje około 17% ogólnego areału użytków rolnych i pod tym względem Polska zajmuje trzecie miejsce na świecie. Ziemniak jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw, ale chyba najbardziej znane, wpisane na listę produktów regionalnych, są cieszyńskie pieczoki. Na Śląsku Cieszyńskim zwyczaj pieczenia ziemniaków jest bardzo stary i trwa nieprzerwanie do dziś.
Wykładowca:
Prof. dr hab. inż. Karol Węglarzy—urodzony w 1941 roku na Ziemi Cieszyńskiej, absolwent Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Tytułu doktora nauk rolniczych uzyskał w 1980 roku na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, zaś w 2011 roku otrzymał tytuł Profesora nauk rolniczych.
Od 1994 roku kieruje Zakładem Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Grodźcu Śląskim. Jest autorem 372 publikacji naukowych i popularnonaukowych.
W IMENIU ZARZĄDU GŁÓWNEGO POLSKIEGO ZWIĄZKU KULTURALNO-OŚWIATOWEGO W REPUBLICE CZESKIEJ ZAPRASZA dr inż. Stanisław Gawlik, realizator projektu
Informacje
Miejscowość
|
Cieszyn
|
Miejsce
|
Dom ZG PZKO w Czeskim Cieszynie, ul Bożka 16 (budynek dawnej synagogi)
|
Organizator
|
Międzygeneracyjny Uniwersytet Regionalny
|
Cena
|
BEZPŁATNE
|