„ZNANE KOBIETY ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO: EMILIA KOŁDER”
2014-02-25 17:00 - 2014-02-25
Przedstawimy sylwetkę Emilii Kołder (1900-1976) - autorki bestsellera „Kuchnia śląska", bogatego zbioru tradycyjnych, regionalnych przepisów specyficznych dla Śląska Cieszyńskiego. Pierwsze wydanie książki z 1956 r. zawierało ich 1101 i rozeszło się w nakładzie 3500 po obu stronach Olzy. Do dziś przepisy Kołdrowej nie zostały zapomniane, nadal np. na niedzielę piecze się „zawijoki" z makiem i jabłkami i „kołocze" z różnym nadzieniem... Aktualne jest też credo autorki, iż: „... sztukę kulinarną należy określić jako umiejętność przyrządzania zdrowych, smacznych, tanich i estetycznie na stół podanych potraw...".
Informacje
Miejscowość
|
Cieszyn
|
Miejsce
|
Dom Narodowy, Rynek 12
|
Organizator
|
Cieszyński Ośrodek Kultury "Dom Narodowy" - tel: 33 851 07 11, 33 851 25 20
|
WWW
|
domnarodowy.pl
|
Cena
|
Wstęp wolny
|
Uwagi
|
Władysława Magiera - pedagog, historyk, przewodnik beskidzki PTTK, autorka projektu „Cieszyński szlak kobiet" i publikacji o ważnych postaciach Śląska Cieszyńskiego. Działa w Uniwersytecie III Wieku. Znawczyni kulinariów i regionu. .
|