Polski English Deutch France Czech

Biuletyn Informacji Publicznej Cieszyn na Instagram
Cieszyn na Instagram






Unia

eUrzżd - Elektroniczne Usżugi dla Mieszkażca


Budzet Obywatelski

Cmentarze Komunalne w Cieszynie
System gospodarowania odpadami

Pobierz najnowszy numer Wiadomożci Ratuszowych
Miejski System SMS-owy

Imprezy nadchodzące

Kwiecień 2024
P W Ś C P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Dyżury aptek

Apteka Farmarosa,
ul. Bobrecka 27
tel.: 33 858-27-65
Mapa inwestycji w Cieszynie



Strona pożwiżcona GPR
Gminny Program Rewitalizacji


Strona pożwiżcona kopercie życia

czeski Cieszyn - oficjalny serwis

Historia i tradycja » Cieszyńskie naj... »

Największe źródło dochodu

cieszyńskich mieszczan i miasta jako całości przez wieki stanowiła produkcja i sprzedaż alkoholu, przede wszystkim piwa i wina. W 2 poł. XV w. mieszczanie uzyskali od cieszyńskich książąt prawo wyłączności obrotu tymi trunkami na terenie miasta i sąsiednich wsi w obrębie jednej mili. Prawa te przysługiwały jedynie właścicielom uprzywilejowanych tzw. wielkomieszczańskich domów. Największe zyski przynosiła sprzedaż wina sprowadzanego przede wszystkim z Węgier i Moraw. W 1573 r. w zamian za kapitał na pokrycie długów miejskich władze Cieszyna odstąpiły prawo sprzedaży wina bractwu winnemu, (110 osób, które wykupiły tzw. listy winne). W XVIII w. najbardziej popularnym trunkiem stały się tzw. Roso lisy, wysokoprocentowe likiery produkowane na bazie owoców róży. W XIX i XX w. w Cieszynie firma Maurycego Fasala produkowała słynną „fasalówkę”.

Urzżd Miejski, Wydziaż Kultury i Promocji Miasta promocja2@um.cieszyn.pl